Säsongsmat
¤J
¤F
¤M
¤A
¤M
¤J
¤J
¤A
¤S
¤O
¤N
¤D
Rättikor
Rättikor
Rättika
Kategorier:
Kan ersättas med:
Rädisor
Recept med rättika:
Visa alla (1)
På andra språk:
Språk Namn
Tyska Garten-Rettich
Rättika
Ämne Mängd
Vitamin A 0,250,25 % av RDI
2 retinolekvivalenter
Vitamin B6 0,078571428540,0786 % av RDI
0,11 mg
Vitamin B12 00 % av RDI
0 µg
Vitamin C 26,66666626,667 % av RDI
20 mg
Vitamin D 00 % av RDI
0 µg
Vitamin E 00 % av RDI
0 mg
Folat 7,687,68 % av RDI
24 µg
Fosfor 4,8333333434,833 % av RDI
29 mg
Jod
Järn 6,12244897986,122 % av RDI
0,6 mg
Kalcium 6,256,25 % av RDI
50 mg
Kalium 10,606060510,606 % av RDI
350 mg
Magnesium 2,8571428532,857 % av RDI
9 mg
Niacin 2,52,5 % av RDI
0,4 mg
Riboflavin 2,857142857162,857 % av RDI
0,04 mg
Selen 0,22222222220,222 % av RDI
0,1 µg
Tiamin 4,166666666654,167 % av RDI
0,05 mg
Zink 2,52,5 % av RDI
0,2 mg

Rättika en rotfrukt som finns i flera varianter. De flesta är vita, men även svart och grön rättika förekommer. Den har en smak som påminner om rädisa, och kan ätas både rå och tillagad.

Rättikan är central i det japanska vinterköket. På japanska kallas den daikon. I pakistansk matlagning används även bladen. Rättika är en av ingredienserna i koreansk kimchi.

Den speciella, runda smaken kommer från senapsoljor. Rättikans styrka kan variera stort med sort, säsong och odlingsplats.

Blasten från rättika gör sig bra som ingrediens till buljongkok.

Länkar




Från http://säsongsmat.nu
Tillbaka till toppen